Ani geçici işitme kaybı nedir?

Murat CEBER
Kurucu
Uzman Odyolog
Ani işitme kaybının belirtileri
Ani işitme kaybı (bazen ani sağırlık olarak adlandırılır), hızlanmış bir işitme kaybı yaşadığınızda ortaya çıkar. Bir kerede veya birkaç gün içinde gerçekleşebilir. Ani işitme kaybı genellikle tek taraflıdır veya yalnızca bir kulağı etkiler. Aslında, bu tür işitme kaybı yaşayanların yüzde 90’ı sadece bir kulağında belirtiler yaşıyor.
Ani işitme kaybına bir dizi semptom eşlik eder. Örneğin: Sesleri boğuk hissetme , konuşmaları takip etmede zorluk çekmek, arka plan gürültüsünün yoğun olduğu koşularda kelimeleri ayırt etmekte güçlük, yüksek perdeli sesleri duymada zorluk çekme, baş dönmesi veya denge sorunları yaşamak ve Tinnitus (kulakta çınlama-uğultu vb.sesler ) sıklıkla görünen semptomlardır
Ani işitme kaybına ne sebep olur?
Diğer işitme kaybı türlerinde olduğu gibi ani veya geçici işitme kaybı, tipik olarak iki nedenden biri nedeniyle ortaya çıkar:
Ses orta kulaktan iç kulağa ulaşamıyor (örneğin yolu tıkayan bir şey var) veya ses iç kulağa ulaşıyor, ancak iç kulağa veya sinir yollarına verilen hasar nedeniyle beyne devam edemiyor.
Düzinelerce ani işitme kaybı nedeni vardır; bazen sorunun kaynağını tam olarak belirlemek zordur. Aslında, doktorlar, teşhis edilen vakaların yalnızca yüzde 10 ila 15’inde işitme kaybının belirli bir nedenini buluyor.
İşte ani işitme kaybına neden olabilecek bazı durumlar:
Ani işitme kaybı tedavisi
Beklemek cazip gelse de, ani veya geçici işitme kaybı yaşıyorsanız hemen doktorunuzu görmeniz önemlidir. Erken tedavi genellikle daha hızlı ve daha eksiksiz bir iyileşme için daha iyi şans anlamına gelebilir. KBB hekiminiz tıbbi geçmişinizi gözden geçirecek ve fizik muayene yaparak işitme testi yaptırmanızı isteyecektir . Hali hazırda almakta olduğunuz ilaçları ve zaten sahip olduğunuz teşhis edilmiş tıbbi durumları açıkladığınızdan emin olun.
Doktor, işitme duyunuzu farklı ses seviyelerinde değerlendirmek ve orta kulağınızda ve kulak zarınızda herhangi bir hasar olup olmadığını kontrol etmek için bazı testler yapabilir. Ayrıca, herhangi bir kist, tümör veya diğer anormallikleri kontrol etmek için kulak ve beynin ayrıntılı görüntülerini almak için kan testleri veya MRI isteyebilir.
Steroidler, bu tür işitme kaybı için en yaygın tedavi seçeneklerinden biridir. Enflamasyonu ve şişmeyi azaltmanın yanı sıra vücudun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olabilirler. Bir enfeksiyon teşhis edilirse veya şüphelenilirse antibiyotikler reçete edilebilir. Aldığınız ilaç kulaklara zararlıysa, doktor ilaçları bırakmanızı veya değiştirmenizi sağlayabilir.