Ani geçici işitme kaybı nedir?

İşitme kaybı genellikle zaman içinde yavaş yavaş ortaya çıkar. Ancak bazen aniden, ya anında ya da birkaç gün içinde ortaya çıkabilir. Ani işitme kaybı , en az 3 günden kısa sürede oluşan. İşitme testinde (odyometri) testinde pes pes gelen 3 frekansda en az 30 dB den fazla kayıp olması durumu olarak ifade edilmektedir. İyi haber şu ki , özellikle erken teşhis edilip (48 saat içinde) tedavi edilirse, geçici işitme kaybı sıklıkla giderilebilir. Burada, geçici veya ani işitme kaybının ana nedenlerini, tedavi seçeneklerini ve (en önemlisi) bunu yaşama riskinizi en aza indirmek için neler yapabileceğinizi açıklıyoruz.

Murat CEBER

Kurucu
Uzman Odyolog

Ani işitme kaybının belirtileri

Ani işitme kaybı (bazen ani sağırlık olarak adlandırılır), hızlanmış bir işitme kaybı yaşadığınızda ortaya çıkar. Bir kerede veya birkaç gün içinde gerçekleşebilir. Ani işitme kaybı genellikle tek taraflıdır veya yalnızca bir kulağı etkiler. Aslında, bu tür işitme kaybı yaşayanların yüzde 90’ı sadece bir kulağında belirtiler yaşıyor.
Ani işitme kaybına bir dizi semptom eşlik eder. Örneğin: Sesleri boğuk hissetme , konuşmaları takip etmede zorluk çekmek, arka plan gürültüsünün yoğun olduğu koşularda kelimeleri ayırt etmekte güçlük, yüksek perdeli sesleri duymada zorluk çekme, baş dönmesi veya denge sorunları yaşamak ve Tinnitus (kulakta çınlama-uğultu vb.sesler ) sıklıkla görünen semptomlardır

Ani işitme kaybına ne sebep olur?

Diğer işitme kaybı türlerinde olduğu gibi ani veya geçici işitme kaybı, tipik olarak iki nedenden biri nedeniyle ortaya çıkar:
Ses orta kulaktan iç kulağa ulaşamıyor (örneğin yolu tıkayan bir şey var) veya ses iç kulağa ulaşıyor, ancak iç kulağa veya sinir yollarına verilen hasar nedeniyle beyne devam edemiyor.
Düzinelerce ani işitme kaybı nedeni vardır; bazen sorunun kaynağını tam olarak belirlemek zordur. Aslında, doktorlar, teşhis edilen vakaların yalnızca yüzde 10 ila 15’inde işitme kaybının belirli bir nedenini buluyor.
İşte ani işitme kaybına neden olabilecek bazı durumlar:

Kulak kiri sağlıklıdır ve birçok koruyucu fayda sağlar, ancak bazen kulak kanalında fazla kulak kiri birikebilir ve sesin iç kulağa geçmesini engelleyebilir. Ses dalgaları iç kulağa geçemediğinde, sonuç ani, geçici işitme kaybıdır.

Bazı ilaçların ototoksik olduğu keşfedilmiştir, bu da kulaklara ve işitmeye zararlı olabileceği anlamına gelir. Bu tür ilaçları almak kulaktaki duyu hücrelerine zarar verebilir ve kulak çınlaması ve işitme kaybı gibi işitme sorunlarına neden olabilir. Ototoksik olduğu bilinen 200’den fazla ilaç vardır ve bunların çoğu kanser, kalp hastalığı ve enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılmaktadır. Bu ilaçlardan bazıları kalıcı işitme hasarına neden olabilirken, diğerleri sadece geçici bir işitme kaybına neden olabilir. Geçici işitme kaybına neden olduğu bilinen ilaçlar arasında yüksek dozda aspirin ve NSAID’ler (örn. İbuprofen), kinin (sıtma tedavisinde kullanılır) ve loop diüretikler (genellikle kalp ve böbrek rahatsızlıkları için reçete edilir) bulunur.

Yoğun, yüksek sesler, sesi beyne göndermek üzere sinyallere dönüştürmek için gerekli olan iç kulağımızdaki hassas sinir hücrelerine zarar verebilir. Ani veya sürekli yüksek sese maruz kalmak, gürültüye bağlı işitme kaybına neden olabilir. Bu tür işitme kaybı genellikle kalıcıdır, ancak bazen geçici olabilir. Bu durumlarda, ani işitme kaybının iyileşme süresi bir veya iki gündür.

Bir araba kazası veya patlamadan kaynaklananlar gibi, kafaya ani ve şiddetli bir darbe, beyin sarsıntısı ve yaralanmalara neden olabilir. Bu yaralanmalar, işitme sistemine ve yoluna zarar vererek ani işitme kaybına neden olabilir. Orta ve iç kulak, özellikle kokleadaki (iç kulak) hassas sinir hücreleri olmak üzere daha sık etkilenir. Sinir hücresi hasarı, işitme kaybına ve kulak çınlamasına neden olabilir.

Bazen bir kafa travması yalnızca dış veya orta kulağı etkileyerek iletim tipi işitme kaybı olarak adlandırılan bir tür işitme kaybına neden olur. Bu durumlarda işitme kaybı tipik olarak birkaç ay içinde geçer. Bununla birlikte, travma iç kulağa zarar verecek kadar şiddetliyse, ani işitme kaybı aslında uzun süreli kalıcı bir işitme kaybı haline gelebilir.

Kulak enfeksiyonları çocuklarda daha yaygındır, ancak yetişkinleri de etkiler. Bakteriler ve virüsler orta kulağı istila ederek sıvı birikmesine neden olabilir. Bu sıvı enfeksiyon için üreme alanı haline gelir. Şişme ve fazla sıvı, ses dalgalarının iç kulağa geçmesini engelleyerek geçici işitme kaybına neden olabilir. Birçok kişi bu durumlarda kulak seslerinin boğuk çıktığını bildirmektedir. Normal işitme, genellikle enfeksiyon geçtikten sonra eski haline döner. Not: Tedavi edilmeyen enfeksiyonlar daha fazla kulak hasarına ve daha kalıcı işitme kaybına neden olabileceğinden, kulak enfeksiyonu için tedavi olmak önemlidir.

Ani işitme kaybı tedavisi

Beklemek cazip gelse de, ani veya geçici işitme kaybı yaşıyorsanız hemen doktorunuzu görmeniz önemlidir. Erken tedavi genellikle daha hızlı ve daha eksiksiz bir iyileşme için daha iyi şans anlamına gelebilir. KBB hekiminiz tıbbi geçmişinizi gözden geçirecek ve fizik muayene yaparak işitme testi yaptırmanızı isteyecektir . Hali hazırda almakta olduğunuz ilaçları ve zaten sahip olduğunuz teşhis edilmiş tıbbi durumları açıkladığınızdan emin olun.
Doktor, işitme duyunuzu farklı ses seviyelerinde değerlendirmek ve orta kulağınızda ve kulak zarınızda herhangi bir hasar olup olmadığını kontrol etmek için bazı testler yapabilir. Ayrıca, herhangi bir kist, tümör veya diğer anormallikleri kontrol etmek için kulak ve beynin ayrıntılı görüntülerini almak için kan testleri veya MRI isteyebilir.
Steroidler, bu tür işitme kaybı için en yaygın tedavi seçeneklerinden biridir. Enflamasyonu ve şişmeyi azaltmanın yanı sıra vücudun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olabilirler. Bir enfeksiyon teşhis edilirse veya şüphelenilirse antibiyotikler reçete edilebilir. Aldığınız ilaç kulaklara zararlıysa, doktor ilaçları bırakmanızı veya değiştirmenizi sağlayabilir.

Geçici işitme kaybını önlemek için üç ipucu

Geçici veya ani işitme kaybı riskinizi azaltmanıza yardımcı olacak bazı basit ipuçları:

Kulaklarınızı yüksek seslerden koruyun

Sesi kısın, yüksek seslerden uzaklaşın ve zararlı gürültü seviyelerinin yakınındayken koruyucu kulak tıkaçları kullanın. Kullanabileceğiniz tıkaçlar için merkezimizden bilgi ve destek  alabilirisiniz.

Bağışıklık sisteminizi güçlendirin

Vücudunuzun enfeksiyonlardan kaçınmasına ve bunlarla savaşmasına yardımcı olmak için, alışveriş sepetinize meyveler, sebzeler ve besleyici yönden zengin diğer yiyecekleri yükleyin. Vitamin C, B6 ve çinko gibi vitamin ve minerallerin bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinmektedir.

Doktorunuza ilaçlarınızı sorun

Aldığınız yeni veya mevcut ilaçlar ve bunların ototoksik olup olmadığı konusunda doktorunuza danışın. Tedaviden önce, doktor, işitme değişikliğini izlemek ve gerekirse ilaç tedavisi değişikliklerini araştırmak için kullanılabilen işitme duyunuzun temel ölçümünü alabilir.

Görünmez Cihazlar

CMR İşitme™

incele +

Kablosuz
Şarj Edilebilir

CMR İşitme™

incele +

Bluetooth ile
Bağlanabilir

CMR İşitme™

incele +

Kulak Arkası

CMR İşitme™

incele +

Tinnitus (Çınlama)

CMR İşitme™

incele +

Pediatrik

CMR İşitme™

incele +

DAHA KALİTELİ BİR YAŞAM İÇİN…

Videolarımızı İzleyin

izleyin +

Randevu Alın

randevu +

İşitme Testi Yapın

test +