Farklı İşitme Kaybı Tipleri

Temel olarak bakıldığında işitme kayıplarını üç ana katagoride ayırıyoruz. İletim tipi, mikst tipi ve Sensörinöral tip işitme kayıpları, bunun dışında işitme kayıpları tipleri olarak ifade edilen fonksiyonel ve santral işitme kayıpları diye nitelendirdiğimiz kayıplardan burada bahsetmeyeceğiz.

Murat CEBER

Kurucu
Uzman Odyolog

Sensorinöral İşitme Kaybı

Sağlıklı yetişkinleri etkileyen en yaygın işitme kaybı kategorisidir. İç kulağın (koklea) veya iç kulağı beyne bağlayan işitme sinir yollarının işleyişinde bir sorun olduğunda ortaya çıkan sensörinöral işitme kaybıdır. Bu tür işitme kaybı çoğunlukla geri döndürülemez ve kalıcıdır, yaşlanma, enfeksiyonlar veya yüksek sese maruz kalma gibi faktörlerden kaynaklanır. Tıbbi veya cerrahi tedaviler genellikle uygun seçenekler olmadığından , çoğu zaman işitme cihazlarıyla tedavi edilir..

İletim Tipi İşitme Kaybı

İletim tipi işitme kaybı olarak bilinen ikinci işitme kaybı kategorisi, dış veya orta kulaktaki sorunlardan kaynaklanan işitme zorluklarını ifade eder. Adından da anlaşılacağı gibi bu tip işitme kaybı, sesleri orta kulak ve kulak zarından etkili bir şekilde iletemez, yani iç kulağa ve işitme sinirlerine ulaşan sesin yoğunluğu azalır. Doğası gereği genellikle fiziksel olduğundan (kulak zarı delinmesi , orta kulakta sıvı veya kulak kanalında kulak kiri v.b sebepler), genellikle tıbbi veya cerrahi tekniklerle tedavi edilebilir.

Mikst Tipi (Karışık) İşitme Kaybı

Üçüncü ve son tip işitme kaybı olan karışık işitme kaybı , hem sensörinöral işitme kaybı hem de iletim tipi işitme kaybının birlikte olduğu durumlarda ortaya çıkar, yani hem iç kulak hem de dış veya orta kulak hasar görebilir. Karışık işitme kaybı olan bir kişi, iletim problemini başarılı bir şekilde tedavi ettirebilir, bu da işitme kaybının derecesini bir şekilde en aza indirebilir, ancak kalıcı sensörinöral kaybı telafi etmek için yine de işitme cihazlarına ihtiyaç duyabilir.

Çift  taraflı veya tek taraflı işitme kaybı

Bilateral, her iki kulakta işitme kaybı, unlateral ise bir kulakta işitme kaybı anlamına gelir . İşitme kaybı çoğunlukla bilateral olmaktadır. Bu durumlarda çift taraflı işitme cihazı kullanmak anlamlıdır. Her iki kulakta da işitme kaybı mevcutsa ve aynı şiddette görünüyorsa buna simetrik iki taraflı işitme kaybı denir. Her iki kulakta da işitme kaybı varsa ancak değişen şiddette ise buna asimetrik bilateral işitme kaybı denir. İkili ve tek taraflı işitme kaybına, yüksek sese maruz kalma veya ototoksik ilaçlara maruz kalma gibi benzer sebepler neden olabilir .

Alçak ve yüksek frekans işitme kaybı

Alçak frekans işitme kaybı, tipik olarak 2.000 Hz ve altında olan düşük frekanslı sesleri duymakta zorlanırlar. Alçak frekans işitme kaybı olan kişiler genellikle konuşmayı yüksek frekanslı kayba göre daha iyi anlayabilirler. Yüksek frekans işitme kaybı olan kişiler ise 2.000 ila 8.000 Hz aralığındaki sesleri işitmede sorun yaşarlar. Bu tür işitme kaybı, konuşmayı, özellikle de kadın ve çocukların seslerini anlamakta güçlük yaşarlar. Özellikle yüksek frekans kaybı olan kişiler hafif derecede bir kaybına sahip olsalar bile kelimeleri anlamakta ve konuşmaları takip etmekte zorlanırlar.

Görünmez Cihazlar

CMR İşitme™

incele +

Kablosuz
Şarj Edilebilir

CMR İşitme™

incele +

Bluetooth ile
Bağlanabilir

CMR İşitme™

incele +

Kulak Arkası

CMR İşitme™

incele +

Tinnitus (Çınlama)

CMR İşitme™

incele +

Pediatrik

CMR İşitme™

incele +

DAHA KALİTELİ BİR YAŞAM İÇİN…

Videolarımızı İzleyin

izleyin +

Randevu Alın

randevu +

İşitme Testi Yapın

test +