İşitme Kaybı ve İşitme Sorunları

İşitme kaybı yaygın bir rahatsızlıktır.

Günümüz de toplumun %10 ‘nunda işitme kaybı olduğu ifade edilmektedir. Bu da ülkemizde yaklaşık 8 milyon kişinin az ya da çok işitme kaybına sahip olduğu anlamına gelmektedir. Özellikle yaşa bağlı işitme kayıpları yavaş yavaş ilerlediği için kişiler geç farkına varmaktadır. 60 yaşından sonra yılda bir kere işitme testi yaptırmanızda fayda vardır.

İşitme kaybı türleri

İşitme kaybının üç ana tanımı vardır ve tedavi genellikle sahip olduğunuz işitme kaybının türüne bağlıdır. İşitme kaybı türleri şunları içerir:

En yaygın işitme kaybı türü, sensörinöral işitme kaybı olarak bilinir. İç kulak hücreleri veya işitme sinirinde hasar olduğunda ortaya çıkan kalıcı bir işitme kaybıdır. Başlıca nedenleri iş hayatında veya sosyal yaşamda sürekli gürültüye maruz kalmak, genetik faktörler, yaşa bağlı etkenler olarak söyleyebiliriz. İç tüylü hücrelerin hasarından  meydana geldiği için, medikal veya cerrahi tedavisi yoktur. Bu yüzden işitme cihazı çok ileri derecede olanlar için biyonik kulaklık önerilir.

Dış veya orta kulakta meydana gelen  tıkanıklık veya hasar durumunda  iletim tipi işitme kaybı oluşur. Bu, sesin iç kulağa iletilmesini engeller. Kesin nedene bağlı olarak kalıcı veya geçici olabilir. KBB hekiminizin yönlendirmesi ile tedavi olanaklarını  değerlendirebilirsiniz.

Karışık işitme kaybı, tam olarak adından da anlaşılacağı gibi: hem sensörinöral hem de iletim tipi işitme kaybının bir kombinasyonudur.  Bir çok nedene bağlıdır. Genellikle orta kulak patolojilerinin tedavi edilmemesi veya geç tedavi edilmesinden meydana gelmektedir.

Sensörinöral Kayıplarda işitme cihazı kullanımı

İşitme kaybı, iç kulaktaki harabiyetten meydana geldiği için işitme cihazı rehabilitasyonu önerilmektedir. Hasarın büyüklüğüne göre işitme cihazından gördüğü fayda değişmektedir. İşitme cihazından fayda göremeyecek derecede fazla olan kayıplara Koklear implant tavsiye edilir. İşitme kaybının derecesi ve şekline göre kullanması gereken işitme cihazı tipi değişiklik göstermektedir.

İletim tipi kayıplarında  işitme cihazı kullanımı

Bu tür kayıplar genellikle medikal veya cerrahi müdahale ile normal seyrine dönmektedir. Eğer ki İşitme kaybı, tedaviye yanıt vermez veya riskli durum içeriyorsa doktorunuzun tavsiyesi ile işitme cihazı rehabilitasyonu denenebilir. Bu tür kayıplarda kulak zarı delik ise dış kulak yolunu kapatmadan uygulama yapmak çok önemlidir. Gözlük tipi veya open cihaz uygulaması tavsiye edilir.

Mikst Tipi kayıplarında işitme cihazı kullanımı

İşitme kaybının nedeni iç kulak ve orta veya dış kulak yolundan kaynaklanan bir patolojiye bağlı olduğundan hem medikal veya cerrahi tedavi hem de işitme cihazı kullanımı tavsiye edilir. Kullanılacak işitme cihazı tipi dış kulak yolunun ve kulak zarının durumuna göre değişilik gösterir.

İşitme kaybı dereceleri

İşitme kaybı derecesi 5 ana katagoride değerlendirilir. Bu derecelendirme en az duyduğunuz ses seviyesine göre 125 Hz ila 8000 Hz arasında ki frekanslar da değerlendirilmektedir.

İşitme eşikleri  250 Hz yetişkinlerde -10 ila 20 dB  çocuklarda -10 ila 16 dB arasındadır.

Hafif işitme kaybı olan biri için en düşük işitilebilir aralık, 21 ile 40 dB’ arasındadır. Bu tür kayıplar, sessiz ortamlarda normal konuşmaları   duyar ve algılar. ( Fısıltı şeklinde) Fakat gürültülü ortamlarda ki konuşmaları ve konuşmacıları takip etmekte güçlük çekerler. Özellikle Yüksek frekans işitme kayıpları konuşulanları anlamakta güçlük çeker. Bu tür durumlarda işitme cihazı kullanımı tavsiye edilir.

Orta derecede işitme kaybı için en düşük işitilebilir aralık 41 ila 55 dB’dir. Bu tür kayıplar günlük konuşmaları takip etmekte zorlanırlar. Konuşmaları anlamakta zorlandıklarından dolayı özellikle kalabalık ortamlarda bulunmaktan kaçınırlar. Mutlaka İşitme cihazı kullanması tavsiye edilir.

Orta derecede işitme kaybı için en düşük işitilebilir aralık 56 ila 70dB’dir. Sessiz ortamlarda sesleri  duymakta ve konuşulanları anlamakta soru yaşarlar.  Dışarıdaki kuşlar seslerini veya arabanızdaki dönüş sinyali gibi bir zamanlar  duyduğunuz sesleri duyamayabilirisiniz. Mutlaka işitme cihazı kullanması tavsiye edilir.

İleri derecede işitme kaybı için en düşük işitilebilir aralık 71 ila 90 dB’dir. Bir çok sesi duymakta zorluk çekerler. Günlük yaşamda işitme cihazı olmadan iletişim kurmaları çok çok zordur. İşitme kaybına en çok ihtiyaç duyan kesimdir.

İşitme kaybı için en düşük işitilebilir aralık 90 dB ve üstüdür.  İşitme cihazı kullanırken bile fısıltıları anlamakta ve kalabalık ortamlarda kelimeli iyi derecede anlamakta zorlanırlar. Çocuklarda kesinlikle ( özel durumlar dışında) Koklear implant önerilmektedir.

Çift taraflı  işitme cihazı kullanmanın faydaları

İki kulağımız vardır ve iki kulağımız senkronize çalışmaktadır. Her iki kulağa gelen sesler beynimizin işitme korteksi tarafından doğrulanır. Bu sayede kelimeleri daha iyi anlamamız ve yön tayini yapma imkanımız olur. Her iki kulakta kayıp varken tek taraflı cihaz kullanmak bir çok problemi beraberinde getirir. Çift taraflı cihaz kullanmanın faydaları:
  • Kelimeleri daha iyi anlamamızı sağlar
  • Yön tayini yapmayı sağlar
  • Kalabalık ortamlarda konuşmaları takip etmemizi sağlar.
  • İşitme sağlığımızı olumlu yönde etkiler
  • Daha az gürültü daha fazla konfor oluşturur.
  • Cihazların senkronize çalışması üst düzey cihazlardaki performansı artırır.

Tek taraflı işitme kayıplarında cihaz kullanımı

Tek taraflı işitme kaybında kişiler genellikle işitme cihazına yanaşmazlar. Oysa işitme cihazı kulak sağlığı için çok önemlidir. İşitme cihazı kullanmak iç kulaktaki hücre ve sinirleri aktive ettiği için cihaz kullanımı işitme sağlığı için önemlidir. Tek taraflı işitme cihazında en önemli husus ayarların doğru ve etkin biçimde yapılmasıdır. İşitme cihazı kullanımının faydaları için daha fazla bilgi edinin.
  • Yön tayini yapmanızı sağlar.
  • Monolog bir ses yerine senkronize işitmenizi sağlar.
  • Gürültüde kelimleri ayırt etmenizi kolaylaştırır.
  • İşitme kaybı olan kulak cihazla birlikte işlevine devam ettiği için kulak sağlığınız için önemlidir.
  • Sohbetlere katılmanızı kolaylaştırır.

Uzman tavsiyesi

İşitme kaybının bir çok nedeni vardır. Özellikle sinirlere bağlı işitme kayıplarında işitme cihazı dışında bir seçenek bulunmamaktadır. Eğer bir işitme kaybına sahipseniz işitme cihazı kullanmaktan en azından cihaz denemesi yapmaktan korkmayın! Size uygun bir seçenek mutlaka vardır. Uzmanlarımız size gerekli testleri yaparak işitme cihazının sağlayacağı faydalar hakkında sizleri bilgilendirecektir. İşitme cihazı kullanmanın birçok artısı vardır. İşte bazıları:
  • İşitme sağlığınızı korur
  • Çevre ile ilişkilerini kolaylaştırır
  • Sevdiklerinizle daha kolay iletişim kurmanızı sağlar.
  • Kelimeleri ayırt etmenizi sağlar
  • Televizyon izlemenizi kolaylaştırır.
  • Demans ve alzheimer vb hastalıklara yakalanmanızı geciktirir.

İşitme kaybı nedenleri

İşitme kaybı zamanla olabilir veya ani olabilir. İşitme kaybının en yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:

  • Yaşlanma
  • Zamanla yüksek sese maruz kalma
  • Kulak kiri oluşumu
  • Anormal tümörler veya büyümeler
  • Ototoksik ilaçlar

İşitme kaybının belirtileri

İşitme kaybı genellikle kademeli olarak gerçekleştiğinden, semptomlar hafif veya hatta gözden kaçabilir:

  • Telefonda işitme güçlüğü
  • İnsanlardan kendilerini tekrar etmelerini istemek
  • İnsanlar mırıldanıyor gibi hissetmek
  • TV’yi başkaları için çok yüksek olacak şekilde açmak
  • Kadınları ve çocukları işitme güçlüğü

İşitme kaybı tedavisi

İşitme kaybı için etkili tedavi, hem işitme kaybının türüne hem de nedenine bağlıdır. Bazen fazla kulak kirini çıkarmak kadar basit olabilir. Ancak diğer durumlarda ameliyat gerekli olabilir.

Bu genellikle kulak zarında veya kulak kemiklerinde anormallikler olduğunda veya tekrarlayan enfeksiyonlarınız olduğunda durumdur. Neyse ki, sensörinöral işitme kaybı vakalarının çoğu işitme cihazlarıyla tedavi edilebilir .

İşitme kaybını önleme

İşitme duyumuz değerlidir ve bizi sevdiğimiz insanlara ve şeylere bağlar. İşitme duyumuzu korumak önemlidir, böylece bizim için yaptığı her şeyin tadını çıkarabiliriz. İşitme kaybını önlemek için en önemli üç ipucumuz şunlardır:

  1. Zararlı gürültüden kaçının
  2. Proaktif sağlıklı yaşam tarzı seçimleri
  3. İşitme duyunuzu düzenli olarak kontrol ettirin

Görünmez Cihazlar

CMR İşitme™

Kablosuz
Şarj Edilebilir

CMR İşitme™

Bluetooth ile
Bağlanabilir

CMR İşitme™

Kulak Arkası

CMR İşitme™

Tinnitus (Çınlama)

CMR İşitme™

Pediatrik

CMR İşitme™