İşitme duyunuzu koruyun ve işitme kaybını önleyin

İşitmemiz değerli bir araçtır. Bu sayede konuşmayı öğrenir, duygu ve düşüncelerimizi ifade ederiz. Sesler bizi zevk aldığımız diğer insanlara, anılara ve aktivitelere bağlar. İşitme, yaşamımızı ve öğrenme deneyimlerimizi geliştirir. Duyma organımız zayıflayınca insalarla sohbet etmekten kaçar. Kendi içimize yöneliriz. Buda bir çok problemi beraberinde getirir. O yüzden duyu organımıza sahip çıkıp ona bakmak, gerekli özeni göstermek için düzenli kulak muayenenizi yaptırmayı unutmayın! Dilediğiniz zaman merkezlerimizde işitme testinizi güvenle yaptırabilir. Uzmanlarımızdan işitme durumunuz ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

İşitme kaybının yaygın nedenleri

Özellikle sürekli olarak yüksek sese maruz kalan kişilerde sıklılıkla sensörinöral işitme kaybı görülmektedir. Yüksek bir sesi çok uzun süre dinlerseniz, iç kulağınızdaki işitmeden sorumlu olan tüysü sinir hücrelerine zarar vermeye başlarsınız. 85 dB’nin üzerindeki seslere sürekli maruz kalma, zamanla kalıcı işitme kaybına neden olabilir. Yakın mesafedeki ateşli silah veya patlama gibi tek seferlik bir olay bile kalıcı hasarlar verebilir.Korunmasız kulaklar için temel kural, sesteki her 5 dB artış için izin verilen maruz kalma süresinin yarı yarıya azalmasıdır. Örneğin, günde sekiz saat 90 dB ses, günde dört saat 95 dB ses ve günde iki saat 100 dB ses dinleyebilirsiniz. Bu yardımcı desibel tablosu ile işitme kaybını önleme hakkında daha fazla bilgi edinin

İşitme duyunuzu nasıl koruyacağınıza dair ipuçları

İşitme duyunuzu korumak ve işitme kaybını önlemek için bu basit ama etkili ipuçlarına bir göz atın.

Müzikal konserler ve filmler harika deneyimler sunar ancak işitme duyunuza zarar verebilir. Gürültülü bir ticari, endüstriyel veya eğlence ortamındaysanız işitme koruması takmayı düşünün. Ateş ederken veya ateş eden insanların yakınında kendinizi koruyun. Gürültülü rock konserlerinden kaçının ya da en azından eğer gelirseniz kulak tıkacı takın.

Erken yakalanırsa bazı işitme sorunları tedavi edilebilir. Duyma yeteneğiniz konusunda kararsızsanız , doktorunuzdan işitme testi istemekte tereddüt etmeyin . Veya ücretsiz bir tarama için CMR merkezlerinden herhangi birini ziyaret edin .

Kulak kiri önemlidir – kulaklarımızı korur ve nemlendirir. Ancak vücut çok fazla ürettiğinde birikebilir, buşon haline gelir ve sesin kulağa girmesini engelleyebilir. Kulak kirinden kaynaklanan kulak tıkanması aslında iletim tipi işitme kaybının veya sesin iç kulağa ulaşması engellendiğinde ortaya çıkan işitme kaybının en yaygın nedenlerinden biridir.

Güzel haberler? Bu tür işitme kaybı genellikle geçicidir; Etkilenen kulak kiri zamanında çıkarılırsa, işitme eski haline gelecektir.. Ancak, çok uzun süre tedavi edilmeden bırakılan kulak kiri daha kalıcı işitme kaybına neden olabilir.

Kulak kirinizin kontrolden çıktığını mı düşünüyorsunuz? Doktorunuz kulaklarınızdaki kulak kirinin normal olup olmadığını belirleyebilir ve herhangi bir tıkanıklığı gidermek için basit bir prosedür uygulayabilir.

Kulak kiri oluşumunu evde de tedavi edebilirsiniz, ancak pamuklu çubuklardan kurtulabilirsiniz – bunlar kulak kiri kulağınızın derinliklerine itme eğilimindedir ve kulak zarının yakınında birikme yaratır. Bu daha sağlıklı alternatifi deneyin: Nemli bir pamuk topuna birkaç damla hidrojen peroksit ekleyin ve etkilenen kulağa uygulayın. Başınızı, etkilenen kulak yukarı bakacak şekilde eğin (bu, sıvının kulak kanalınıza damlamasını sağlar). Birkaç dakika bekleyin, ardından sıvının ve kulak kirinin kulağınızdan dışarı akması için başınızı eğin. Bunu veya balmumu birikimini temizlemek için başka bir yöntemi denemeden önce doktorunuza danışın.

Erken yakalanırsa bazı işitme sorunları tedavi edilebilir. Duyma yeteneğiniz konusunda kararsızsanız , doktorunuzdan işitme testi istemekte tereddüt etmeyin . Veya ücretsiz bir tarama için Miracle-Ear konumlarımızdan herhangi birini ziyaret edin .

Daha önce uçakla seyahat ettiyseniz, muhtemelen kalkış ve iniş sırasında kulaklarınızda bir “patlama” hissi yaşadınız. Bu fenomen genellikle ” uçak kulağı ” olarak bilinir .

Bu etki, boğazın üst kısmını orta kulağa bağlayan başın her iki yanında bulunan geçitler olan Östaki tüplerimiz sayesinde ortaya çıkar. Sıvıyı boşaltmaya ve burun ile kulak arasındaki hava basıncını dengelemeye yardımcı olurlar. Uçuş sırasında hava basıncı hızla arttığı ve düştüğü için kulaklarımız tıkanır ve işitmek zorlaşır. Kulaklarımız “patladığında”, bu, Östaki tüplerinin orta kulaktaki hava basıncını eşitleme görevini yaptığının bir işaretidir.

Tipik olarak sakız çiğnemek, yutmak ve esnemek, östaki borularını açmaya ve normal işitmeyi geri kazanmaya yardımcı olur. Bununla birlikte, kulaklarımız tıkalı  haldeyken uçmak, geçici veya bazı durumlarda kalıcı işitme kaybına yol açan komplikasyonlar yaratabilir.

Tıkanıklık, östaki borusunu kaplayan dokularda şişmeye neden olur ve hava basıncını eşitlemeyi imkansız kılarak şiddetli kulak ağrısına yol açar. Bu meydana geldiğinde, kulağınız yere indikten sonra açılmaz ve birkaç gün işitme güçlüğü yaşayabilirsiniz. Daha ciddi durumlarda, basınç kulak zarınızın patlamasına neden olabilir.

Sinüs enfeksiyonunuz varsa veya soğuk algınlığınız varsa (sadece kulaklarınızı değil, aynı zamanda yolcu arkadaşlarınızı da korumak için) uçak yolculuğundan kaçınmak en iyisidir, ancak uçmanız gerekiyorsa, işitme duyunuzu korumak için atabileceğiniz birkaç adım vardır ve rahatsızlığı en aza indirin.

Nazal dekonjestan al. Bu ilaçlar şişliği azaltmaya ve östaki borusunun geçiş yolunu açmaya yardımcı olur. Dekonjestanı, tahmini uçuş varış saatinizden 2 ila 3 saat önce almak iyi bir fikirdir, böylece bunlar, basıncın en şiddetli olduğu iniş döneminde en etkili olurlar.

Ayrıca uçak kabinleri için özel yapılmış tıkaçlarda bulmanız mümkün.. Bu basıncı düzenleyen kulak tıkaçları, hava yolculuğu sırasında rahatsızlığı azaltmak için tasarlanmıştır.

Ağız sağlığımız, kulaklarımız dahil vücudumuzun diğer bölgelerini etkileyebilir. Kanıtlar, boşlukların kapatılmasının işitme kaybının önlenmesinde önemli bir araç olabileceğini göstermektedir . Ağız sağlığı ile işitme sağlığı arasında doğrudan bir bağlantı henüz kurulmamış olsa da, iyi işitme sağlığı iyi kan dolaşımına bağlıdır ve bu da kötü ağız hijyeninin önüne geçebileceği yerdir.

İç kulaktaki sinir hücreleri, dış kulak tarafından toplanan gürültüyü beyin için ses sinyallerine çevirebilmek için kan ve besin maddelerinin doğru dolaşımına güvenir. Diş çürüğü veya diş eti hastalığı sonucu ağzınızda zararlı bakteriler varsa, bakteriler kan dolaşımınıza girebilir ve kan damarlarının daralmasına ve şişmesine neden olarak dolaşımı bozabilir. Yeterli kan akışı olmazsa, tüy hücreleri zarar görür ve sonunda hasar görülebilir.. Bu tür hasar, sensörinöral işitme kaybı olarak bilinir.

İnci beyazlarınızı korumak için, Türkiye Dişhekimleri Birliği dişlerinizi günde iki kez iki dakika fırçalamanızı ve günde en az bir kez diş ipi kullanmanızı önerir. Ayrıca ağız hastalıklarını önlemek ve tedavi etmek için diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmelisiniz.

Küçük dozlarda stresin kendine göre avantajları vardır, ancak aşırı stres zihinsel ve fiziksel sağlığınıza zarar verebilir. Kronik stres enerji tüketir ve bağışıklık sistemini zayıflatır, bizi baş ağrısı ve sık soğuk algınlığından kalp hastalığı gibi uzun süreli hastalıklara kadar her türlü sağlık sorununa daha yatkın hale getirir.

Peki stres işitmeyi nasıl etkiler? Ağız hijyenine benzer şekilde, hepsi kan dolaşımına kadar uzanır. Vücudun yüksek stres seviyelerine tepkisi, iç kulağa kan akışını azaltabilen veya tamamen bozabilen ve sensörinöral işitme kaybına neden olan aşırı adrenalin üretimini tetikler.

Kanıtlar ayrıca stres altındayken tinnitusun artabileceğini ortaya koyuyor . Stres ve kulak çınlaması arasındaki ilişkiyle ilgili 2015 yılında yapılan bir araştırma, kulak çınlaması olanların yaklaşık % 54’ünün yaşamlarının stresli bir döneminde durumu geliştirdiğini ve yaklaşık yüzde 53’ünün stresli dönemlerde çınlamalarının arttığını söyledi.

Uzun süreli önemli stres, genellikle işitme kaybı ve kulak çınlamasıyla bağlantılı başka bir durum olan hipertansiyon (yüksek tansiyon) gelişimine yol açar. Hipertansiyonun yaşa bağlı işitme kaybını hızlandırdığı ve kulakta nabız atan bir sesle karakterize edilen pulsatil tinnitusun yaygın bir nedeni olduğu gösterilmiştir.

Çok fazla stres işitme hasarına ve kulak çınlamasına neden olabilirken, bu koşullarla yaşamak da hayatınızdaki stresi artırabilir. Düzenli olarak egzersiz yapmayı, doğada daha fazla zaman geçirmeyi veya bir terapistin desteğini almayı gerektirse de, duygusal stresle baş etmenin sağlıklı yollarını bulmak önemlidir.

Diyetin hem sağlığımızda hem de duyma şeklimizde çok önemli bir rol oynadığı görülmüştür. İşitme kaybını önlemek için hangi tür yiyecekleri yemeniz gerektiğine dair kesin bir kural olmasa da , bugün sağlıklı beslenme alışkanlıklarını uygulamak, yarın daha iyi işitmenize yardımcı olmak için uzun bir yol kat edebilir.

Sigarada bulunan kimyasalların kulaklarınızın sesi işleme şeklini etkileyebileceğini biliyor muydunuz? Araştırmalar, sigara içenlerin sigara içmeyenlere göre işitme kaybına sahip olma olasılığının yüzde 15 daha yüksek olduğu göstermiştir.

Özellikle aspirin ve brufen vb ilaçlar ototoksik etki yaratıp iç kulakta yer alan tüy hücrelerine zarar verebilir.  Mümkün olduğunca kullanımını azaltın.

CMR işitme cihazı uzmanları, üniversitenin Odyoloji bölümünden mezun olan odyolog ve uzman odyologlardan oluşmaktadır. Ayrıca takip ettikleri kongreler ve şirket içi eğitimlerle sizin için son derece donanımlı bireylerden oluşmaktadır.

Profesyoneller için işitme koruması

Birçok kişi, işleri veya kariyerlerinden dolayı işitme kaybı riski daha yüksektir. Yüksek sese maruz kalan bazı yaygın mesleklere ve iş yerinde işitme duyunuzu korumak için neler yapabileceğinize bir göz atın.

Elektrikli matkaptan çıkan gürültünün tipik olarak 90 dB’de kaydedildiğini biliyor muydunuz? Bir matkap darbesi daha da gürültülüdür ve 130 dB’lik bir hızla gelir. İşitme duyunuzu 85 dB üzerindeki herhangi bir gürültüden korumak önemli olduğundan, inşaat çalışanları sürekli olarak işitme duyusuna zarar verme riski altındadır. Birçok inşaat işçisi, gürültülü makinelerin etkisini hafifletmeye yardımcı olabilecek dışarıda çalışma avantajına sahiptir. Bununla birlikte, şantiyede kulak tıkacı veya kulak tıkacı takmak şarttır.

Fabrika işçilerinin en yaygın şikayetlerinden biri aşırı gürültüdür. Gün boyu birlikte çalıştıkları gürültülü makinelere ek olarak, genellikle gün boyu çalışan büyük fanlar da vardır. İşçilerin bir fabrikada çalışırken kulak tıkacı veya kulak tıkacı takması yaygın olsa da, ekipmana bir susturucu eklemek veya özellikle gürültülü makinelerin etrafında bir muhafaza oluşturmak gibi kaynağında gürültüyü azaltmak için yapılabilecek şeyler de vardır.

Askerlik hizmetiyle ilgili en yaygın yaralanmaları genellikle gözden kaçırırız: işitme kaybı ve kulak çınlaması (kulaklarda çınlama). Ordu onlarca yıldır işitme koruma programları uyguluyor olsa da, gazilerin yüzde 60’ından fazlası bir dereceye kadar işitme kaybıyla evlerine dönüyor. Kalıcı işitme hasarı genellikle ani, yüksek patlamaların, uçak veya gemi motorlarının uğultusunun ve hatta silah sesinin (110+ dB!) Doğrudan bir sonucudur. CMR olarak, kaliteli işitme sağlık hizmetlerine erişimlerini iyileştirerek gazilere hizmet vermeyi taahhüt ediyoruz.

Havaalanı çalışanları genellikle motorlar, jeneratörler ve kompresörler gibi ekipman ve makinelere maruz kalırlar. 140 dB’nin üzerine ulaşan bir jet uçağının sesi ile, asfaltta işitme duyunuzu korumanın neden önemli olduğunu tahmin edebilirsiniz. Tıpkı diğer birçok meslekte olduğu gibi, kulak tıkacı veya kulak tıkacı bir zorunluluktur.

Müzisyenler veya müzik prodüksiyonu ve canlı şovlarla ilgili diğer meslekler için işitme koruması önerilir. Davulların sesi kolayca 100 dB’nin üzerine çıkabilir, bu da kulaklarınıza ve işitme duyunuza zarar verme riskiniz olmadan sadece birkaç dakika korumasız dinleyebileceğiniz anlamına gelir. Kulak tıkaçlarına ek olarak, gürültü önleyici kulaklıklar müziğinizi güvenli seviyelerde dinlemenizi sağlayabilir.

Görünmez Cihazlar

CMR İşitme™

incele +

Kablosuz
Şarj Edilebilir

CMR İşitme™

incele +

Bluetooth ile
Bağlanabilir

CMR İşitme™

incele +

Kulak Arkası

CMR İşitme™

incele +

Tinnitus (Çınlama)

CMR İşitme™

incele +

Pediatrik

CMR İşitme™

incele +

DAHA KALİTELİ BİR YAŞAM İÇİN…

Videolarımızı İzleyin

izleyin +

Randevu Alın

randevu +

İşitme Testi Yapın

test +