İşitme kaybı ve kalp hastalığı arasındaki bağlantı

İşitme sağlığı ile kalp sağlığı arasında bir bağlantı olduğunu biliyor muydunuz? Bu bağlantı hakkında ve hem işitme sağlığınızı hem de kardiyovasküler sağlığınızı güçlendirmek için neler yapabileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.

Kalp hastalığı hakkında

Kalp hastalığı, Türkiye’de hem erkek hem de kadınlarda önde gelen ölüm nedenidir ve her yıl dört ölümden birini temsil etmektedir. İyi haber, sağlıklı yaşam tarzı seçimleriyle birçok kalp hastalığının önlenebilmesidir.
Kalp hastalığı ve kardiyovasküler hastalık terimleri genellikle birbirinin yerine kullanılır. Kalbinizi etkileyen bir dizi hastalığı ve durumu tanımlarlar. Kalp hastalığı türleri şunları içerir:

  • Aterosklerotik hastalık : Yağların, kolesterolün ve diğer maddelerin birikmesi nedeniyle arterlerin sertleşmesi ve daralması.
  • Kalp aritmileri : düzensiz, çok hızlı veya çok yavaş anormal kalp atışları.
  • Doğuştan kalp kusuru : doğduğunuz bir kalp anormalliği.
  • Dilate kardiyomiyopati : kalp genişler ve kanı etkili bir şekilde pompalayamaz.
  • Endokardit : Kalbin iç zarının enfeksiyonu, tipik olarak kalp kapakçıklarını içerir.
  • Kalp kapak hastalığı : Dört kalp kapağından birinde hasar veya kusur.

Kalp hastalığının belirtileri

Belirtiler kalp hastalığının türüne göre değişebilir, ancak çoğu tüm türlerde ortaktır. Bunlar şunları içerir:

  • Göğüs ağrısı, göğüste sıkışma, göğüs basıncı ve göğüste rahatsızlık
  • Hızlı veya yavaş kalp atışı
  • Nefes darlığı
  • Ekstremitelerinizde ağrı, uyuşma veya güçsüzlük
  • Göğsünüzde çırpınmak
  • Baş dönmesi
  • Baş dönmesi
  • Bayılma veya bayılma yakın

Diğer birçok durum gibi kalp hastalığı da erken tespit edildiğinde tedavisi daha kolaydır. Bu semptomlardan bir veya daha fazlasını yaşıyorsanız, özellikle ailenizde kardiyovasküler hastalık öyküsü varsa, tıbbi yardım alın.

Ücretsiz  İşitme Testi

Dakikalar içinde işitme testi sonuçları

Daha iyi işitmek için ilk adımınız yalnızca bir tık uzağınızda. 5 dakikadan daha kısa sürede işitme sağlığınızı daha iyi anlayacaksınız.

* Lütfen Dikkat! Bu test, kalifiye bir işitme uzmanından profesyonel bir işitme testinin yerini almaz. Size sadece kalifiye bir işitme sağlığı uzmanı tarafından yapılan bir işitme testinin işitme yeteneğinizin kesin bir profilini sağlayabileceğini hatırlatırız. İşitme sağlığınıza yönelik kesin bir test istiyorsanız merkezimizden randevu alarak test yaptırabilirsiniz.

Kalp hastalığı için risk faktörleri

Herhangi biri kalp hastalığı riski altında olsa da, sizi bir kalp rahatsızlığı geliştirme olasılığınızı artırabilecek bazı risk faktörleri vardır. Kontrolünüz dışındaki risk faktörleri şunları içerir:

  • Yaş : Yaşlandıkça risk artar.
  • Cinsiyet : Erkekler kadınlardan daha büyük risk altındadır. Menopoz sonrası kadın riski artar
  • Bir aile öyküsü kalp hastalığı

Sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yapılarak diğer risk faktörleri kontrol edilebilir. Aşağıdakiler kalp hastalığına yakalanma şansınızı artırabilir:

  • Sigara içmek
  • Kötü beslenme
  • Yüksek tansiyon
  • Yüksek kan kolesterol seviyeleri
  • Diyabet
  • Obezite
  • Aşırı stres

Kardiyovasküler sağlık nasıl iyileştirilir

Gereksiz risk faktörlerini hayatınızdan çıkarmak için adımlar atmak, kalp hastalığını önlemede uzun bir yol kat edebilir. İşte kalp sağlığını iyileştirmenin bilinen birkaç yolu:
Dumansız yaşayın : Sigarayı bırakmak , çok büyük, acil kalp sağlığı yararları sağlayabilir. FDA’ya göre, kandaki karbon monoksit seviyesi, bir kişi sigarayı bıraktıktan sadece 12 saat sonra normale düşüyor. Zamanla kalp hastalığı riski yüzde 50 veya daha fazla azalabilir.
Sağlıklı ve dengeli beslenin : Diyetinize daha sağlıklı yiyecekler eklemek, sağlıksız yiyecekleri azaltmak kadar önemlidir. Daha fazla meyve ve sebze, tam tahıllar, bitki proteinleri ve lif ekleyin. Sağlıksız yağları, alkolü ve sodyum ve şeker oranı yüksek yiyecekleri sınırlayın.
Düzenli egzersiz yapın : Türk Kalp Vakfı, yetişkinlerin her hafta en az bir buçuk saat orta yoğunlukta aerobik aktivite yapmalarını tavsiye ediyor. Günlük yürüyüşe çıkmak, başlamak için harika bir yoldur.
Ruh sağlığınız için özen gösterin: Farkındalık, derin nefes alma ve diğer stres azaltıcı tekniklerin kan basıncını düşürdüğü ve kalp hastalığı riskini azalttığı gösterilmiştir.

İşitme ve kalp sağlığı arasındaki bağlantı

Kalp hastalığı ile işitme kaybı arasındaki bağlantı yıllardır iyi kurulmuştur. Basitçe söylemek gerekirse, her şey kan akışıyla ilgili. İç kulaklar kan akışına son derece duyarlıdır. Kalp problemleri, arterlerde plak birikmesine neden olabilir ve kan akışını kısıtlayabilir, bu da kulağa geri dönüşü olmayan bir zarar verir. Ayrıca, kokleadaki hassas sinirler, kulaklarınızdaki gürültüyü beyninize elektriksel uyarılara çevirmede önemli bir rol oynar. Yetersiz dolaşım, yeterli oksijeni azaltarak bu sinirlere zarar verebilir.

Wisconsin Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz ve İletişim Bilimleri Başkan Yardımcısı ve Profesör David R. Friedland, “İç kulak kan akışına o kadar duyarlı ki, kardiyovasküler sistemdeki anormallikler vücudun diğer daha az hassas kısımlarından daha önce burada not edilmelidir. “

2010 yılında, araştırmacılar Raymond H. Hull ve Stacy R. Kerschen, 60 yılı aşkın araştırmanın bir incelemesini yayınladılar ve kalp sağlığının bozulmasının özellikle yaşlı yetişkinlerde olumsuz bir etkisi olduğunu buldular. Benzer şekilde, iyileştirilmiş kalp sağlığı, işitme sağlığı üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.

Miami Üniversitesi’nden yapılan araştırmalar, aktif bir yaşam tarzının, düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı bir diyet sürdürme ve kan basıncını iyi bir aralıkta tutma dahil olmak üzere sağlıklı bir kardiyovasküler sistemde büyük rol oynayabileceğini gösteriyor. Kardiyovasküler uygunluk seviyesi ne kadar yüksekse, çalışmanın yaşlı katılımcıları o kadar iyi işitir.

Özetle, kardiyovasküler sağlığı iyileştirmenin işitme kaybı riskinizi azalttığı gösterilmiştir.

İşitme sağlığınıza dikkat edin

Kalp sağlığı alışkanlıklarını sürdürmeye ek olarak, işitme duyunuzu düzenli olarak izlemek önemlidir. Kalp hastalığı ile işitme kaybı arasındaki köklü bağlantı göz önüne alındığında, 40 yaşın üzerindeki herkesin rutin tıbbi taramalarının bir parçası olarak yıllık işitme testi yaptırması önerilir. İşitme kaybınız olduğu tespit edilirse, işitme cihazları en yaygın tedavi seçeneğidir.

Mississippi Üniversitesi Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz ve İletişim Bilimleri Bölümü’nde Yardımcı Doçent olan Uzman Charles E. Bishop, işitme sağlığınızı genel sağlığınızın önemli bir parçası olarak görmenin önemini vurguluyor. “İşitme sağlığı bir boşlukta değerlendirilmemeli” diyor. “İşitme kaybının kardiyovasküler hastalık ve diğer sağlık koşulları ile ilişkili olduğuna dair çok fazla kanıt var. Bireyin genel refahından yararlanmak için sahip olduğumuz bilgileri en üst düzeye çıkarmanın zamanı geldi. “

Görünmez Cihazlar

CMR İşitme™

Kablosuz
Şarj Edilebilir

CMR İşitme™

Bluetooth ile
Bağlanabilir

CMR İşitme™

Kulak Arkası

CMR İşitme™

Tinnitus (Çınlama)

CMR İşitme™

Pediatrik

CMR İşitme™