Kulağın bölümleri ve işlevleri
Kulağın anatomisi, işitme sürecinin merkezidir. Odyoloji, hem kulağın parçalarını hem de havadaki titreşimleri beyninizin ses olarak işleyebileceği bir şeye nasıl dönüştürdüklerini inceler. Vücudunuzun çevrenizdeki dünyayı nasıl algıladığını ve yorumladığını daha iyi anlamak için kulak anatomisinin gizemlerini çözer.
Dış kulak nedir?
Dış kulak veya auris eksterna olarak bilinen dış kulak, kulağın anatomisinin en dış kısmıdır. Bu anatomik yapı kulak kepçesi, kulak kanalı ve kulak zarından oluşur. Birincil amacı, ortamdaki ses dalgalarını toplamak, yoğunlaştırmak ve kulağın daha iç kısımlarına yönlendirmektir.
Orta kulak nedir?
Orta kulak, kulağın kulak zarıyla oval pencere arasındaki kısmıdır. Kulak zarından gelen titreşimleri artırarak iç kulağa iletmeye yarayan birbirlerine kemikçikler olmak üzere üç kemik içerir. Bu kemikler mallesus (çekiç), incus (örs) ve stapes (üzengi) olarak bilinir. Kemikçiklerin etrafındaki oyuk boşluk, timpanik boşluktur. Tüm yapı, kafatasının temporal kemiğinin timpanik kısmı tarafından çevrelenmiş ve korunmuştur.
İç kulak nedir?
Bazen iç kulak veya auris interna olarak bilinen iç kulak, kulağın en iç kısmıdır. Esas olarak oval pencere, koklea, yarım daire biçimli kanallar ve işitme sinirin bir kısmından oluşur. İç kulak aynı zamanda kişinin denge hissinin merkezi bir bileşeni olan vestibüler sistemi de içerir.
Kulağın anatomisinin tüm bu farklı bölümleri, bize ses hissini vermek için koordineli bir şekilde birlikte çalışır. Kulağın herhangi bir bölümündeki ayrı ayrı bir problem, tüm işitme süreci üzerinde sonuçlara yol açabilir. Siz veya sevdiğiniz biri işitme duyunuzda zorluk yaşıyorsanız, bugün bir CMR uzmanını ziyaret etmek için randevu alabilirsiniz.