Meniere Hastalığı nedir?
Murat CEBER
Kurucu
Uzman Odyolog
Meniere Hastalığı
En çok 50 ila 60 yaşlarındaki yetişkinlerde görülür, ancak her yaşta gelişebilir.
Meniere hastalığı, bir kişinin yaşam tarzını önemli ölçüde etkileyebilecek karmaşık, güçten düşüren bir durumdur. Semptomlar herhangi bir uyarı olmaksızın ortaya çıkarak sosyal, boş zaman ve iş faaliyetlerine katılımı sınırlayabilir. Ve bilim adamları henüz hastalığın kesin nedenini tam olarak belirleyemedikleri için tahmin etmek veya önlemek zordur.
İyi haber şu ki, son yıllarda Meniere hastalığını çok daha iyi anladık. Henüz herkese uygun net bir tedavisi yok, ancak semptomları hafifletmeye ve yönetmeye yardımcı olacak çeşitli tedaviler var.
Meniere Hastalığının belirtileri nelerdir?
Meniere hastalığının dört klasik semptomu şunlardır:
Vertigo – Meniere hastalığı olan kişiler, aniden ortaya çıkan yoğun bir dönme hissi olan vertigo “atakları” veya tekrarlayan ataklar yaşarlar. Vertigo, mide bulantısı ve kusma, baş ağrısı, bayılma ve denge sorunlarına neden olur. Ciddiyetine bağlı olarak, insanlar araba kullanamayabilir ve hatta evi terk edemeyebilir.
İşitsel dolgunluk – Etkilenen kulakta vertigo atağı başladığında kötüleşen bir baskı hissi
Tinnitus – Kulakta çınlama, kükreme veya uğultu sesleri
İşitme kaybı – İşitme kaybı hastalığın erken evrelerinde gelir ve gider, çoğunlukla vertigo atakları sırasında ortaya çıkar. Hastalık ilerledikçe işitme kaybı kalıcı hale gelir.
Kulak problemi olan pek çok kişi bir noktada bu semptomları yaşayacaktır, ancak Meniere hastalığı olan bir kişi tipik olarak dördünün birden birkaç farklı bölümde aynı anda ortaya çıkmasına neden olacaktır . Bu belirtilere sahipseniz, doktorunuz diğer olası iç kulak bozukluklarını dışlamak için bir değerlendirme yapacaktır. Bir Meniere hastalığı teşhisi genellikle dört semptomun Kulak çınlaması, baş dönmesi, kulakta dolgunluk ve işitme kaybı – (fluktuan olabilir) hepsinin görülmesi durumunda tanısal anlam kazanır.
Meniere Hastalığının Aşamaları
Erken aşama
Orta aşama
Geç aşama
Meniere Hastalarına işitme cihazı yaklaşımı
Meniere Hastalığında işitme cihazı adaptasyonu oldukça zordur. Eğer meniere den kaynaklı bir işitme cihazı kullanmak zorundaysanız. İşitme sağlığınız için olası çözümleri keşfetmek için en yakın CMR İşitme merkezini ziyaret edin ve profesyonellerimizle konuşun.
Menier Hastalığının Nedenleri
Meniere hastalığının temel nedeni bilinmemektedir. Ancak araştırmacılar, iç kulakta sıvı birikmesinin hastalığın semptomlarını tetiklediğine inanıyor.
İç kulaktaki kanallar, dengemizi korumamıza yardımcı olmak için hareketi algılayan ve beyne sinyaller gönderen kıl benzeri reseptörler içerir. Bu işlemin doğru işlemesi için iç kulaktaki sıvının doğru hacim ve basınçta olması gerekir. İç kulakta çok fazla sıvı olması nedeniyle süreç bozulduğunda baş dönmesi gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Araştırmacılar hala bu sıvı değişikliklerine başlangıçta neyin sebep olduğunu araştırıyorlar.
Meniere Hastalığı için risk altında olabilir miyim?
Bilim adamları viral enfeksiyonlar, genetik ve alerji gibi birçok potansiyel neden ve risk faktörü üzerinde çalışmış ancak hastalığın gelişiminde önemli bir rol oynayan herhangi bir faktörü henüz bulamamıştır. Ailede Meniere hastalığı olan kişilerin hastalığı geliştirme olasılığı daha yüksek olabilir, ancak araştırmalar henüz kalıtsal bir bağlantıyı doğrulamamıştır. Hastalıkla ilgili çoğu şey bir sır olarak kalsa da, son araştırmalar hastalar için umut vaat ediyor.
İşte kulaklarınızın ve işitmenizin genel sağlığını geliştirmek için atabileceğiniz bazı adımlar:
Düzenli kontroller için işitme uzmanınızla görüşün
Kulak enfeksiyonlarını zamanında tedavi edin
Sigara içmeyin bol miktarda vitamin ve mineral tüketin. Kulaklarınızı yüksek seslerden koruyun.