Meniere Hastalığı nedir?

Meniere hastalığı, tekrarlayan şiddetli baş dönmesi (vertigo), kulak basıncı, kulak çınlaması ve işitme kaybına neden olan kronik bir iç kulak hastalığıdır . Bazı insanlar her iki kulakta da semptomlar yaşasa da, tipik olarak yalnızca bir kulağı etkiler.

Murat CEBER

Kurucu
Uzman Odyolog

Meniere Hastalığı

En çok 50 ila 60 yaşlarındaki yetişkinlerde görülür, ancak her yaşta gelişebilir.
Meniere hastalığı, bir kişinin yaşam tarzını önemli ölçüde etkileyebilecek karmaşık, güçten düşüren bir durumdur. Semptomlar herhangi bir uyarı olmaksızın ortaya çıkarak sosyal, boş zaman ve iş faaliyetlerine katılımı sınırlayabilir. Ve bilim adamları henüz hastalığın kesin nedenini tam olarak belirleyemedikleri için tahmin etmek veya önlemek zordur.
İyi haber şu ki, son yıllarda Meniere hastalığını çok daha iyi anladık. Henüz herkese uygun net bir tedavisi yok, ancak semptomları hafifletmeye ve yönetmeye yardımcı olacak çeşitli tedaviler var.

Meniere Hastalığının belirtileri nelerdir?

Meniere hastalığının dört klasik semptomu şunlardır:
Vertigo – Meniere hastalığı olan kişiler, aniden ortaya çıkan yoğun bir dönme hissi olan vertigo “atakları” veya tekrarlayan ataklar yaşarlar. Vertigo, mide bulantısı ve kusma, baş ağrısı, bayılma ve denge sorunlarına neden olur. Ciddiyetine bağlı olarak, insanlar araba kullanamayabilir ve hatta evi terk edemeyebilir.
İşitsel dolgunluk – Etkilenen kulakta vertigo atağı başladığında kötüleşen bir baskı hissi
Tinnitus – Kulakta çınlama, kükreme veya uğultu sesleri
İşitme kaybı – İşitme kaybı hastalığın erken evrelerinde gelir ve gider, çoğunlukla vertigo atakları sırasında ortaya çıkar. Hastalık ilerledikçe işitme kaybı kalıcı hale gelir.
Kulak problemi olan pek çok kişi bir noktada bu semptomları yaşayacaktır, ancak Meniere hastalığı olan bir kişi tipik olarak dördünün birden birkaç farklı bölümde aynı anda ortaya çıkmasına neden olacaktır . Bu belirtilere sahipseniz, doktorunuz diğer olası iç kulak bozukluklarını dışlamak için bir değerlendirme yapacaktır. Bir Meniere hastalığı teşhisi genellikle dört semptomun Kulak çınlaması, baş dönmesi, kulakta dolgunluk ve işitme kaybı – (fluktuan olabilir) hepsinin görülmesi durumunda tanısal anlam kazanır.

Meniere Hastalığının Aşamaları

Her kişinin Meniere hastalığı deneyimi farklıdır – bazıları için baş dönmesi ilk işaret olabilir; diğerleri için işitme kaybı veya kulak çınlaması olabilir. Bununla birlikte, hastalığın aşağıdaki aşamalarda ortaya çıkması yaygındır:

Erken aşama

20 dakikadan 24 saate kadar herhangi bir yerde süren spontan vertigo atakları. Bir bölüm sırasında insanlar etkilenen kulakta işitme kaybı, kulak çınlaması ve basınç yaşayabilir.

Orta aşama

Vertigo atakları devam eder, ancak genellikle daha az sıklıkta ve daha az şiddetlidir, ancak işitme kaybı ve kulak çınlaması iç kulaktaki hasar ilerledikçe kötüleşir. Bazen insanlar hiçbir belirti göstermeden birkaç ay gerileme yaşarlar.

Geç aşama

Meniere hastalığının ileri aşamalarında vertigo atakları daha da azalır ve bazı durumlarda tamamen durur. Bazen insanlar “düşme saldırıları” yaşarlar, aniden uyarı vermeden yere düşer. İşitme kaybı, kulak çınlaması ve denge sorunları devam ediyor.

Meniere Hastalarına işitme cihazı yaklaşımı

Meniere Hastalığında işitme cihazı adaptasyonu oldukça zordur. Eğer meniere den kaynaklı bir işitme cihazı kullanmak zorundaysanız.  İşitme sağlığınız için olası çözümleri keşfetmek için en yakın CMR İşitme merkezini ziyaret edin ve profesyonellerimizle konuşun.

Menier Hastalığının Nedenleri

Meniere hastalığının temel nedeni bilinmemektedir. Ancak araştırmacılar, iç kulakta sıvı birikmesinin hastalığın semptomlarını tetiklediğine inanıyor.
İç kulaktaki kanallar, dengemizi korumamıza yardımcı olmak için hareketi algılayan ve beyne sinyaller gönderen kıl benzeri reseptörler içerir. Bu işlemin doğru işlemesi için iç kulaktaki sıvının doğru hacim ve basınçta olması gerekir. İç kulakta çok fazla sıvı olması nedeniyle süreç bozulduğunda baş dönmesi gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Araştırmacılar hala bu sıvı değişikliklerine başlangıçta neyin sebep olduğunu araştırıyorlar.

Meniere hastalığının semptomlarını etkin bir şekilde kontrol etmek için beslenme ve diyet dikkatle izlenmelidir.

Aşağıdaki Meniere’nin hastalık diyeti stratejilerini düşünün:

  • Düşük tuzlu bir diyet uygulayın. Tuz vücudun sıvıyı tutmasını sağlar, bu yüzden ne kadar az tüketilirse o kadar iyidir.
  • Düzenli aralıklarla yiyin ve için. Gün boyunca yiyecek ve sıvı alımını eşit olarak dağıtmak vücut sıvılarının düzenlenmesine yardımcı olabilir.
  • Kafein ve alkolü sınırlayın. Kafein bir uyarıcıdır ve kulak çınlamasının daha yüksek görünmesine neden olabilir. Çok fazla alkol de semptomları şiddetlendirebilir.
  • Tiramin içeren gıdalardan kaçının. Tiramin, kırmızı şarap, muz, fındık, yoğurt ve olgunlaştırılmış peynirler gibi yiyeceklerde bulunan bir amino asittir. Baş dönmesi ve kulak ağrısına neden olabilen migreni tetiklediği bilinmektedir.

Tütün ürünlerinden uzak durun. Nikotin, iç kulağa kan akışını kısıtlayarak semptomları daha da kötüleştirebilir. Araştırmalar, sigara içmenin işitme kaybı riskini artırdığını gösteriyor.

Stresi azaltmak için adımlar atın. Stres ve yorgunluk, vertigo ataklarını tetikleyebilir.

  • Hareket hastalığı ilaçları. Bunlar, vertigonun yan etkilerine karşı koymaya yardımcı olur.
  • Diüretikler. Bir diüretik veya “su hapı” almak, vücudun tuttuğu sıvı miktarını azaltır ve bu da iç kulak sıvısı basıncını düşürebilir.
  • Orta kulak enjeksiyonları. Baş dönmesini azaltmak için orta kulağa belirli antibiyotikler ve steroidler enjekte edilebilir.

Meniett cihazı. Bu cihaz, kulak basıncını normale döndürmek ve baş dönmesini önlemek için dış kulağa girerek orta kulağa hava basıncı darbeleri gönderir.

İşitme cihazı. İşitme kaybını tedavi etmenin yanı sıra işitme cihazları kulak çınlamasını gidermeye yardımcı olabilir.

Meniere hastalığı olan çoğu kişi ya kendi kendine iyileşir ya da yukarıdaki yöntemleri kullanarak semptomları yönetebilir. Bu stratejiler işe yaramadığında, doktorlar iç kulak ameliyatını önerebilirler.

Meniere hastalığı, bir kişinin istikrarını, bağımsızlığını ve işitme yeteneğini büyük ölçüde sınırlayabilir. Bazı insanlar, bilişsel ve davranışsal terapilerin, öngörülemeyen atakların anksiyetesi ve stresiyle başa çıkmalarına yardımcı olduğunu fark eder.

Ek olarak, çevrimiçi ve yüz yüze destek grupları, benzer bir deneyimden geçen diğer kişilerle zorlukları, ipuçlarını ve endişeleri paylaşmak için bir yer sağlayabilir.

Meniere Hastalığı için risk altında olabilir miyim?

Bilim adamları viral enfeksiyonlar, genetik ve alerji gibi birçok potansiyel neden ve risk faktörü üzerinde çalışmış ancak hastalığın gelişiminde önemli bir rol oynayan herhangi bir faktörü henüz bulamamıştır. Ailede Meniere hastalığı olan kişilerin hastalığı geliştirme olasılığı daha yüksek olabilir, ancak araştırmalar henüz kalıtsal bir bağlantıyı doğrulamamıştır. Hastalıkla ilgili çoğu şey bir sır olarak kalsa da, son araştırmalar hastalar için umut vaat ediyor.
İşte kulaklarınızın ve işitmenizin genel sağlığını geliştirmek için atabileceğiniz bazı adımlar:
Düzenli kontroller için işitme uzmanınızla görüşün
Kulak enfeksiyonlarını zamanında tedavi edin
Sigara içmeyin bol miktarda vitamin ve mineral tüketin. Kulaklarınızı yüksek seslerden koruyun.

Görünmez Cihazlar

CMR İşitme™

Kablosuz
Şarj Edilebilir

CMR İşitme™

Bluetooth ile
Bağlanabilir

CMR İşitme™

Kulak Arkası

CMR İşitme™

Tinnitus (Çınlama)

CMR İşitme™

Pediatrik

CMR İşitme™