ÇOCUKLARINIZIN İŞİTME-ANLAMA VE KONUŞMA BECERİLERİNİ TAKİP EDEBİLİRSİNİZ
Çocuğunuzun işitme, anlama ve konuşma becerilerinin düzgün bir şekilde ilerleyip ilerlemediğini takip etmek isterseniz, sizin için hazırladığımız rehberi takip edebilirsiniz.
Rehber, Amerikan Konuşma-Dil-İşitme Derneği (ASHA, American Speech- Language-Hearing Association) internet sitesinden çevrilmiştir. (https://www.asha.org/public/speech/development/chart/)
0-12 Ay Arası Çocukların Davranışları
İŞİTME – ANLAMA | KONUŞMA |
Doğumdan Sonra 3 ay · Yüksek Seslere Tepki verme · Siz konuşurken sakin veya gülümseme · Ağlarken susma (sesinizi duyduğunda) |
Doğumdan Sonra 3 ay · Babıldama sesleri çıkarır · İhtiyaçları için farklı sesler çıkarır. · İnsanlara gülümser |
4-6 ay · Gözlerini sesler yönünde hareket ettirir. · Ses tonunuzdaki değişikliklere yanıt verir. · Ses çıkartan oyuncaklara dikkat eder. · Müziklere önem verir. |
4-6 ay · Tek başına ya da seninle oynarken mırıldanır veya babıldar. · Pa, ba ve mi gibi konuşma tarzı sesler çıkarır. · Kıkırdar ve güler. · Mutlu ya da üzgün olduğunda ses çıkarır. |
7-12 ay · Sesler yönünde döner ve bakar. · İşaret ettiğinde gözüküyor. · Adını aradığında döner. · Ortak öğeler ve insanlar için kelimeleri anlar – fincan, kamyon, meyve suyu ve baba gibi kelimeler. · “Hayır,” “Buraya gel” ve “Daha fazla ister mi?” Gibi basit kelimeler ve kelime öbeklerine yanıt vermeye başlar. · Seninle oyun oynar, ceeee v.b gibi. · Kısa bir süre için şarkıları ve hikayeleri dinler. |
7-12 ay · Uzun babıldama sesleri çıkarır “mi mi upup babababa” gibi. · Dikkat çekmek için sesler ve jestler kullanır. · Nesneleri işaret eder ve başkalarına gösterir. · Güle güle gibi hareketler yapar, “yukarı” ulaşmak ve başını sallamak gibi. · Farklı konuşma seslerini taklit eder. · Merhaba, köpek, dada, mama veya uh-oh gibi 1 veya 2 kelime söyler. Ancak sesler net olmayabilir. |
Çocuğunuza yardım etmek için şunları yapabilirsiniz.
- Çocuğunuzun duyabildiğini kontrol edin. Konuştuğunuzda seslere dönüp dönmediğine bakın. Kulak problemlerine ve enfeksiyonlara dikkat edin ve doktorunuza danışın.
- Çocuğunuza cevap verin. Ses çıkardığında ona bakın. Onunla konuşun. Yaptığı sesleri taklit et.
- Birşey yaptığı zaman gülün. Yaptığı yüzleri taklit et.
- Bebeğinize ceeeee, alkışlar, öpücükler üfleme ve güle güle sallama gibi eylemleri taklit etmesini öğretin.
- Gün boyunca ne yaptığınızı konuşun. “Annen saçlarını yıkıyor” gibi şeyler söyle; “Bezelye yiyorsun”; ve “Ah, bu bezelye iyidir!”
- Nereye gittiğiniz, orada neler yaptığınız, kimin ve ne gördüğünüz hakkında konuşun. “Büyükannenin evine gidiyoruz” gibi şeyler söyle. Büyükannenin bir köpeği var. Köpeği evcilleştirebilirsin. ”
- “İnek,‘ möö ”gibi hayvan seslerini öğretin.
- Çocuğunuza her gün okuyun.
- Çocuğunuza en rahat kullandığınız dilde konuşun.
1-2 Yaş Arası Çocukların Davranışları
İŞİTME – ANLAMA | KONUŞMA |
· Sorduğunuzda birkaç vücut parçasına işaret eder. · “Topu döndür” veya “Bebeği öp” gibi 1 bölümlük talimatları takip eder. · “Kim bu?” veya “Ayakkabınız nerede?” Gibi basit sorulara yanıt verir. · Basit öyküleri, şarkıları ve tekerlemeleri dinler. · Bunları adlandırdığınızda bir kitaptaki resimlere işaret eder. |
· Çok yeni kelimeler kullanır. · P, b, m, h ve v kelimelerini kullanır. · Resimlerdeki kitaplara isim vermeye başlar. · “Bu nedir?”, “Kim bu?” Veya Ayşe nerde?” Gibi sorular soruyor. · “Daha elma”, “yatak yok” ve “anne kitap” gibi 2 kelime bir araya getirir. |
Çocuğunuza yardım etmek için şunları yapabilirsiniz.
- Çocuğunuza bir şeyler yaptıkça konuşun ve yerlere gidin. Örneğin, bir yürüyüşe çıktığınızda, ne gördüğüne işaret edin ve adlandırın. “Köpeği görüyorum” gibi şeyler söyle. Köpek ‘havv’ diyor. Bu büyük bir köpektir. Bu köpek kahverengi. ”
- Çocuğunuzun taklit edebileceği kısa kelimeler ve cümleler kullanın. Doğru dilbilgisi kullanın.
- Evinizin etrafındaki seslerden bahsedin. Saatin işaretini dinleyin ve “tık-tık-tık-tık” deyin. “Vuuv-vuuuv” gibi araba ya da uçak sesleri çıkartın.
- Banyo zamanında seslerle oynayın. Çocuğunla göz seviyesinde olun . Baloncukları üfleyin ve sesi “bo-bo-bo” yapın. Pop kabarcıklar ve “pop-pop” vb ses çıkarın. Oyuncaklardaki motorlar “rrr-rrr-rrr” sesini yapabilir.
- Çocuğunuzun söylediği kelimelere ekleyin. Örneğin, “araba” diyorsa, “Haklısınız! Bu büyük kırmızı bir araba. ”
- Çocuğunuza her gün okuyun. İçeriği her sayfada büyük resimlerle ve birkaç kelimeyle kitap bulmaya çalışın. Her sayfadaki resimler hakkında konuşun.
- Çocuğunuzun adını verdiğiniz resimlere göstermesini sağlayın.
- Çocuğunuza resimlerini göstermesini isteyin. İlk başta cevap vermeyebilir. Sadece onun için resimlere isim verin. Bir gün, size adını söyleyerek sizi şaşırtacak.
- Çocuğunuza en rahat kullandığınız dilde konuşun.
2-3 Yaş Arası Çocukların Davranışları
İŞİTME – ANLAMA | KONUŞMA |
· Dur-gitme, büyük-küçük ve yukarı-aşağı gibi zıtlıkları anlar. · “Kaşığı al ve masaya koy” gibi 2 bölümlük talimatları takip eder. · Yeni kelimeleri hızlıca anlar. |
· Hemen hemen her şey için bir kelime kullanır. · Odada olmayan şeyler hakkında konuşur. · K, g, f, t, d ve n kelimelerini kullanır. · İçinde, üstünde ve altında olan kelimeleri kullanır. · Konuşmak ve bir şeyler sormak için iki veya üç sözcük kullanır. · Çocuğunuzu tanıyan insanlar onu anlayabilir. · “Neden?” Diye sora · Bir şeyler hakkında konuşmak için 3 kelime bir araya getirir. Bazı kelimeleri ve sesleri tekrar edebilir. |
Gelişimi için nasıl yardımcı olabilirsiniz?
- Kısa kelimeler ve cümleler kullanın. Açıkça konuşun.
- Çocuğunuzun söylediklerini tekrarlayın ve ona ekleyin. “Güzel çiçek” diyorsa, “Evet, bu güzel bir çiçek” diyebilirsiniz. Çiçek parlak kırmızıdır. Çok güzel kokuyor. Çiçeğin kokusunu almak ister misin? ”
- Çocuğunuzun söylediklerinin sizin için önemli olduğunu bilmesini sağlayın. Anlamadığınız şeyleri tekrar etmesini isteyin. Örneğin, “Bir küp istediğini biliyorum. İstediğin küpü söyle.”
- Çocuğunuza yeni kelimeler öğretin. Okuma bunu yapmak için harika bir yoldur. Her sayfada kısa cümleler bulunan kitapları okuyun.
- Renkler ve şekiller hakkında konuşun.
- Uygulamalı sayım yapın. Parmakları ve parmakları sayın. Adımları sayın.
- Nesneleri adlandırın ve bir kitabın her sayfasındaki resim hakkında konuşun. Anne, kadın, amca, yetişkin, çocuk, teyze gibi benzer kelimeler kullanın. Çocuğunuzun anlamını öğrenmesine yardımcı olmak için yeni sözcükler kullanın.
- Nesneleri bir kovaya koyun. Çocuğunuzun her seferinde bir tane çıkarmasına izin verin ve adını söyleyin. Söylediklerini tekrarlayın ve ona ekleyin. Gruplarına nesneleri kıyafetler, yiyecekler, hayvanlar gibi kategorilere ayırın.
- Dergilerden resimleri kesin ve bir not defteri yapın. Çocuğunuzun resimleri not defterine yapıştırmasına yardım edin. Resimleri adlandırın ve bunları nasıl kullandığınız hakkında konuşun.
- Aile fotoğraflarına bak ve insanları adlandır. Resimde ne yaptıklarını konuşun.
- Resimlerin altındaki basit ifadeler yazın. Örneğin, “yüzebilirim” veya “Baba’ya iyi ki doğdun”. Çocuğunuz harflerin bir anlamı olduğunu anlamaya başlayacaktır.
- Çocuğunuza “evet” veya “hayır” cevabı vermek yerine bir seçim yapmasını isteyin. Örneğin, “Süt ister misin?” Diye sormak yerine, “Sütü veya suyu ister misin?” Diye sor. Cevabı beklediğinizden emin olun ve cevap için onu övün. “Annene ne istediğini söylediğin için teşekkür ederim. Anne sana bir bardak süt getirecek. ”
- Şarkı söyle, parmak oyunları oyna ve çocuk tekerlemelerini söyle. Bu şarkılar ve oyunlar çocuğunuza dilin ritmi ve sesleri hakkında bilgi verir.
- Çocuğunuza en rahat ( net) kullandığınız bir dille konuşun.
3-4 Yaş Arası Çocukların Davranışları
İŞİTME – ANLAMA | KONUŞMA |
· Başka bir odadan çağırdığınızda yanıt verir. · Kırmızı, mavi ve yeşil gibi bazı renkler için kelimeleri anlar. · Daire ve kare gibi bazı şekiller için kelimeleri anlar. · Kardeş, büyükanne ve teyze gibi aile için kelimeleri anlar |
· “Kim? Ne? ve Nerde?” gibi basit soruları cevaplar · Kay -Fay -Yak gibi kafiyeli kelimeler söyler. · Ben, sen, o vb. zamirleri kullanır · Oyuncaklar, kuşlar ve otobüsler gibi bazı çoğul kelimeler kullanır. · Çoğu insan çocuğunuzun ne dediğini anlar. · Ne zaman ve nasıl sorular sorar. · 4 kelimeyi birleştirir. Fakat “Bugün Okul erken gittim” gibi bazı hatalar yapabilir. · Gün boyunca neler olduğu hakkında konuşur. Bir seferde yaklaşık 4 cümle kullanır. |
Gelişimine yardım etmek için ne yapabilirim?
- Eski dergilerden resimleri kesin. Farklı resimlerin parçalarını birbirine yapıştırarak aptalca resimler yapın. Örneğin, bir köpek ve bir araba kesip, köpeği arabanın sürücüsü olarak yapıştırın. Çocuğunuzun resim hakkında ne aptalca olduğunu açıklamasına yardımcı olun.
- Resimleri, nesneleri, meyvleri, hayvan veya şekilleri vb şeyleri kategorilere ayırın. Çocuğunuza ait o gruba ait olmayan resmi veya nesneyi bulmasını isteyin. Örneğin, bir elma hayvanlara ait değildir.
- Ne yaptığınızı ve nereye gittiğiniz hakkında konuşun, şarkı söyleyin ve okumalar yapın. Kafiyeli kelimeleri kullanın. Bu çocuğunuzun yeni kelimeler ve cümleler öğrenmesine yardımcı olacaktır.
- Basit bir hikaye kitabı okuyun. Hikayeyi çocuğunuzla konuşun. Hikayeyi tekrar anlatmasına ya da sahne ve kıyafet giydirerek ona yardımcı olun. Ona hikayenin en sevdiği kısmın söyleyin. Favori bölümünü sorun.
- Aile resimlerine bakın. Çocuğunuzun resim hakkında bir hikaye anlatmasını sağlayın.
- Çocuğunuza sorularını sorarak anlamasına yardımcı olun. Kendi sorularıyla seni kandırmaya çalıştırın. Bazı sorularının sizi kandırdığını iddia ederek bunu bir oyun haline getirin.
- Günlük yemek yapmak, yemek pişirmek veya doktora gitmek gibi. Çocuğunuzun başkalarının nasıl konuştuğunu ve hareket ettiğini anlamasına yardımcı olmak için giydirme ve rol oynama özelliklerini kullanın. Bu, çocuğunuzun sosyal becerileri ve hikayeleri nasıl anlatacağını öğrenmesine yardımcı olacaktır.
- Çocuğunuza en rahat kullandığınız dilde konuşun.
4-5 Yaş Arası Çocukların Davranışları
İŞİTME – ANLAMA | KONUŞMA |
· Başka bir odadan çağırdığınızda yanıt verir. · Kırmızı, mavi ve yeşil gibi bazı renkler için kelimeleri anlar. · Daire ve kare gibi bazı şekiller için kelimeleri anlar. · Kardeş, büyükanne ve teyze gibi aile için kelimeleri anlar |
· Tüm konuşma seslerini kelimelerle söyler. Söylemesi zor olan seslerde hata yapabilir, l, s, r, v, z, h, ş ve ğ gibi. · “Ne dedin?” Diye yanıtlar. · Çoğu zaman sesleri veya kelimeleri tekrar etmeden konuşur. · İsimleri harf ve rakamları · Atlama, oynatma ve alma gibi 1’den fazla eylem kelimesine sahip cümleler kullanır. · Kısa bir hikaye anlatır. · Bir sohbeti devam ettirir. · Dinleyiciye ve yere bağlı olarak farklı yollarla konuşur. Çocuğunuz küçük çocuklarla kısa cümleler kullanabilir. Dışarıdan daha yüksek sesle konuşabilir. |