Tinnitus SSS

Tinnitusu, çevrede hiç bir ses kaynağı yokken kulaklarınızda ortaya çıkan sinir bozucu bir ses olarak tanımlayabiliriz. Genellikle işitme kaybı, gürültüye maruz kalma veya tıbbi olarak bir şeyin yanlış olabileceği gibi bir dizi semptomların belirtisi olarak ortaya çıkar. Subjektif tinnitus, yalnızca onu deneyimleyen kişinin duyabileceği bir sesin algılanmasıdır ve yakınlarda onu açıklayabilecek başka bir ses kaynağı olmadığında ortaya çıkar. Bir kulakta veya her iki kulakta görünebilen, sürekli veya aralıklı olabilen, tiz veya alçak sesli olabilen sinir bozucu bir sestir. Çoğu insan kulak çınlamasını kulaklarda “çınlama” olarak düşünür ve tanımlar, ancak gerçek şu ki tinnitus “uğultu”, “kükreme”, “tıklama”, “acele” ve “tıslama” gibi bir dizi seste ortaya çıkabilir. Bazı insanlar için kulak çınlaması sıkıntıya neden olur ve kişinin duygusal ve fiziksel refahına zarar verebilir.
Tinnitus, yetişkinlerin neredeyse % 10 -15’ini etkileyen oldukça yaygın bir rahatsızlıktır. . Bunun en önemli nedeni de çevre gürültülerinin ve iş hayatındaki gürültülerin yoğun biçimde artmasını, söyleyebiliriz. Diğer farklı etkenlerle ilgili diğer sayfalara bknz.
Tinnitus başlı başına bir durum değildir. Aksine, kulak çınlaması, altta yatan bir durumun belirtisidir. Tinnitusa neden olabilecek bir dizi durum vardır, bu nedenle tinnitus yaşadığınızı düşünüyorsanız bir KBB uzmanına veya odyoloji bölümünde bir odyoloğa danışmanız önemlidir.
Çoğu insan, yaşamlarının bir noktasında, genellikle gürültülü bir ortama uzun süre maruz kaldıktan sonra veya ani, aşırı derecede yüksek bir sesin ardından kısa bir süre kulak çınlaması yaşar. Bununla birlikte, bazı kişiler saatler veya günler içinde kaybolmayan kalıcı kulak çınlaması yaşarlar. Eğer çınlamanız ile ilgili bir tedavi protokolu almak isterseniz? CMR işitme uzmanlarından destek alabilirsiniz.
İnsanların duyduğu yaygın sesler arasında zil, kükreme, uğultu ve uğultu bulunur. İnsanların deneyimledikleri ses türü kişiden kişiye değişir.
Bir KBB uzmanının veya eğitimli bir odyoloğun değerlendirmesi olmadan kulak çınlaması olup olmadığını anlamanın bir yolu yoktur. Yaşanan rahatsızlığı geniş bir araştırma yapmadan kendiliğinizden karar vermek doğru bir davranış değildir.
Pulsatil tinnitus, kan damarlarıyla yakından bağlantılı bir tür kulak çınlamasıdır. Yüksek tansiyon, bu tür kulak çınlaması semptomlarını daha belirgin hale getirebilir. Düzenli egzersizle birlikte yemek seçimleri, kan basıncını ve pulsatil tinnitus semptomlarının şiddetini düşürmeye yardımcı olabilir.
Öznel tinnitus en yaygın kulak çınlaması türüdür ve bazen “hayali” kulak çınlaması olarak adlandırılır. “Hayalet kulak çınlaması” teriminin nedeni, onu sadece yaşayan kişinin duyabilmesidir. Subjektif tinnitusun yaygın nedenlerinden bazıları, gürültüye bağlı işitme kaybı, presbiakuzi (yaşlanmaya atfedilen) işitme kaybı, orta kulak enfeksiyonları ve hatta kulaklarda etkilenmiş kulak kiri veya buşon varlığı ve başka bir çok etkenin sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.
Objektif tinnitus sadece kişinin kendisinin değil, aynı zamanda dışarıdan dikkatlice dinleyenin de (Doktorunuz steteskopla duyabilir) duyabileceği bir ses dir. Genellikle pulsatil tinnitus ve daha az sıklıkla vasküler kulak çınlaması olarak da objektif kulak çınlaması olarakta adlandırılır .
Somatik kulak çınlaması, vücudun duyusal veya nörolojik işlevler dışındaki bir işlevi ile ilgili bir tür kulak çınlamasıdır. Kas spazmları, fiziksel hareket ve hatta diğerlerinin yanı sıra diş problemleri gibi bir dizi farklı faktörden kaynaklanabilir. Simetrik, yani her iki tarafta aynı düzeyde, işitme olduğu halde, tek kulakta çınlama olmasını somatik etyolojiye bağlamak mümkündür. Bu tarz çınlamalar; akupunktur, elektrik uyarı gibi tedavilerden fayda görebilirler.
Şu anda kulak çınlamasının net veya tek bir tedavisi yoktur. Çok farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkabilen bu durumun çınlamanın niteliğine, kaynağına göre farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bununla birlikte, kulak çınlamasının günlük yaşamınız üzerindeki etkilerini en aza indirebilecek bir dizi çınlama tedavisi seçeneği vardır.
Tinnitus deneyimi her bireye özgüdür, bu nedenle rahatsız edici bulduğunuz bir şey, kulak çınlaması semptomları olan bir başkası tarafından fark edilmeyebilir. Semptomları daha belirgin hale getirebilecek yaygın olarak bildirilen bazı faktörler şunları içerir:
- Yüksek ses
- Ototoksik ilaçlar
- Fazla kulak kiri
- Stres
- Viral veya bakteriyel enfeksiyon
- Mevsimsel alerjiler
- Kan basıncında artış
İnsanların kulak çınlaması semptomlarının yaşamları üzerindeki etkisini azaltmalarına yardımcı olacak bir dizi farklı tinnitus tedavi seçeneği vardır. Kulak çınlaması semptomlarını tedavi etmek için seçenekler arasında işitme cihazları , beyaz gürültü makineleri veya maskeleme cihazları gibi araçlarla gürültü bastırma, bazen ilaç kullanımı ve daha fazlası bulunur.
Evet, kulak kiri tıkanıklığı bazı kulak çınlaması türlerinin nedeni olabilir. Bir KBB uzmanından, kulak kirinin kulak çınlamasında bir faktör olup olmadığını belirlemesini isteyebilirsiniz.
Spesifik bir tür tinnitus – pulsatil tinnitus – kan damarlarıyla yakından bağlantılıdır. Yüksek tansiyon, bu tür kulak çınlaması semptomlarını daha belirgin hale getirebilir.
Steroid olmayan antiinflamatuvar ilaçlar (NSAID’ler) bilinen ototoksik ilaçlardır . NSAID’ler arasında aspirin, ibuprofen ve naproksen gibi ağrı kesiciler bulunur. Yüksek dozlarda veya uzun süreler boyunca alındığında, bu ilaçlar geçici işitme kaybına ve kulak çınlamasına neden olabilir.
Tinnitusun altında yatan neden kişiden kişiye değişiklik gösterse de, stres genellikle tinnitusu daha belirgin hale getiren şiddetlendirici bir faktördür. Stres genellikle kulak çınlamasının kaynağı değildir, ancak stresi azaltmak, genellikle yaşadığınız semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.
Kulak çınlamasının doğrudan baş dönmenize neden olması pek olası olmasa da, Meniere hastalığı , olası semptomları arasında hem baş dönmesi hem de kulak çınlaması içeren kronik bir iç kulak hastalığıdır. Baş dönmesi, kulak çınlaması veya ikisinin bir kombinasyonunu yaşarsanız, belirtilerinize neyin neden olabileceğini doktorunuzla konuşun.
Şu anda baş ağrısı ve kulak çınlamasının neden aynı anda ortaya çıkabildiğine dair bilimsel bir fikir birliği yoktur, bu nedenle bu tıbbi durumlardan birinin diğerinin kaynağı olup olmadığını söylemenin net bir yolu yoktur. Bununla birlikte, tinnitus semptomları ile aynı anda ortaya çıkabilen bir dizi baş ağrısı rahatsızlığı olduğunu biliyoruz. Aynı anda kulak çınlaması, baş ağrısı veya her ikisini birden yaşarsanız, sorunlara neyin neden olabileceğini doktorunuzla konuşun.
Çoğu insan hayatlarının bir noktasında geçici tinnitus semptomları yaşayacaktır. Kalıcı, kronik kulak çınlaması biraz daha nadirdir, ancak yine de oldukça yaygındır. Kalıcı tinnitus semptomları yetişkin nüfusun yaklaşık% 15’ini etkiler.
Maskeleme de kullanılan ses üreteçleri çoğu işitme cihazlarında mevcuttur. Bu cihazlar kulak çınlamasını kapatmak için düşük seviyede gürültü oluşturarak çalışır. Eğitimli bir odyolog, ihtiyaç duyulan doğru perde ve gürültü seviyesini belirlemek için sizinle birlikte çalışacaktır. Bu cihazlar aynı zamanda işitme cihazları ile kombine olarak çalışırlar. Size uygun perde ve gürültü seviyesini doğru biçimde tespit etmek için CMR uzmanlarından destek alabilirsiniz.
